24.01.2018

Στα πλαίσια της έμπρακτης κοινωνικής ευθύνης και στηρίζοντας κάθε ενέργεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, η GeoSense συμμετείχε εθελοντικά στην αποστολή έρευνας και διάσωσης του άτυχου συμπολίτη μας στη λίμνη Βόλβη, ανταποκρινόμενη ανιδιοτελώς και από την πρώτη στιγμή σε κάθε ανάγκη υποστήριξης των ομάδων διάσωσης.

Θέτοντας στην διάθεση των σωστικών συνεργείων τα επαγγελματικά drones της εταιρίας, ο κ. Βασίλης Πολύχρονος, CTO της GeoSense και εθελοντής & μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Χειριστών Συστηµάτων Μη Επανδρωµένων Αεροσκαφών (drones), μαζί με χειριστές-μέλη της ΠΕΧΜΕΑ, υποστήριξε με κάθε μέσο τις αγωνιώδεις προσπάθειες των αρχών για τον εντοπισμό του αγνοούμενου ψαρά, αναλαμβάνοντας την εναέρια χαρτογράφηση της περιοχής και την αποτύπωση των ακτών της λίμνης!

Αξιοποιώντας την υψηλή τεχνογνωσία των χειριστών και τα επαγγελματικά συστήματα μη επανδρωµένων αεροσκαφών της εταιρίας, η GeoSense διέθεσε 2 χειριστές και 2 drones, από τα οποία το ένα χρησιμοποιήθηκε για την ζωντανή μετάδοση εικονοσήματος, ενώ το δεύτερο αποτέλεσε το γνωστό eBee Plus της senseFly, ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό drone αυτόματης χαρτογράφησης, το οποίο έδωσε στους συντονιστές  την δυνατότητα αποτύπωσης με υψηλή διακριτική ικανότητα των ακτών της λίμνης.

Σε ένα δύσκολα προσβάσιμο και επικίνδυνο παραλίμνιο περιβάλλον, με πυκνή και βαλτώδη βλάστηση με καλαμιές και λάσπη που πολλές φορές ξεπερνούσε ακόμα και το ύψος ενός μέσου ανθρώπου από την μια πλευρά και με περιορισμένη πρόσβαση και χαμηλή ορατότητα λόγω των υψηλών καλαμιών από την υδάτινη πλευρά της λίμνης από την άλλη πλευρά, η GeoSense ανέλαβε με υπευθυνότητα την χαρτογράφηση της ακτογραμμής με την έντονη και πυκνή βλάστηση σε μια ζώνη πλάτους 40-50 μέτρων, με εξαιρετικά αποτελέσματα!

Τα εργαλεία σχεδιασμού της πτήσης επέτρεψαν το σχεδιασμό μιας περίπλοκης τροχιάς που ακολουθούσε την ακτογραμμή με τις εσοχές και τις εξοχές της, ενώ παράλληλα διασφάλισαν την φωτογραμμετρικά ορθή λήψη των φωτογραφιών ώστε να παραχθεί το τελικό προϊόν.

Σε λιγότερο από 2 ώρες χαρτογραφήθηκαν περίπου 14Km ακτογραμμής σε μια ζώνη πλάτους 40-50 μέτρων και παραδόθηκε στις αρχές ορθοφωτοχάρτης διακριτικής ικανότητας 3cm, διευκολύνοντας στο ακέραιο τις έρευνες των ομάδων διάσωσης .

Τα χαρτογραφικά δεδομένα παραδόθηκαν σε μορφή ενός εξαρτημένου σε WGS84 προβολικού συστήματος ορθοφωτοχάρτη, αλλά και σε μορφή Google Map tiles, διασφαλίζοντας την εύκολη και γρήγορη αξιοποίηση τους από μη εξειδικευμένους χρήστες, με τη βοήθεια του δωρεάν λογισμικού Google Earth,  το οποίο με την σειρά του επέτρεψε την εύκολη ανταλλαγή συντεταγμένων σημείων-στόχων προς διερεύνηση μεταξύ της συντονιστικής αρχής και των ομάδων διάσωσης.

Η διακριτική ικανότητα του χάρτη ήταν τόσο υψηλή, ώστε μπορούσε κανείς να διακρίνει σμήνη πουλιών που φώλιαζαν στην περιοχή, καταμετρώντας το πλήθος τους, κάνοντας με αυτό τον τρόπο τις έρευνες των σωστικών συνεργειών πιο εύκολες και αποτελεσματικές.

Η GeoSense δεν θα μπορούσε να μην ευχαριστήσει όλα τα μέλη της ομάδας, με τα οποία συνεργαστήκαμε άριστα και με απόλυτο συντονισμό μεταξύ μας και συγκεκριμένα: 

  • τον επικεφαλή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κ. Κωνσταντίνο Αβραμίδη, εκτελώντα χρέη συντονιστή, για την άψογη αντιμετώπιση,  τους λεπτούς χειρισμούς και την συνολική του υποστήριξη απέναντι σε όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο της έρευνας
  • την εθελοντική ομάδα Ο.Φ.Κ.Α.Θ. και τον κ. Χρήστο Ράμο για την ακούραστη και αγόγγυστη υποστήριξη και διάθεση μέσων και πόρων
  • την ΠΕΧΜΕΑ και ιδιαιτέρως την κα. Δρακοπούλου Θεοδώρα που ανέλαβε το συνολικό συντονισμό και την επικοινωνία με τα μέλη και τους εθελοντές της ΠΕΧΜΕΑ
  • όλους τους εθελοντές που συμμετείχαν με αυτοθυσία και υπέρμετρο ανθρωπισμό στην έρευνα.


Σχεδιασμός πτήσης για το eBee Plus και αντιπαραβολή του φωτοχάρτη που προέκυψε με την εικόνα του Google Earth

Η GeoSense, πάντα κοντά στον άνθρωπο, αποδεικνύει έμπρακτα την πραγματική δύναμη του εθελοντισμού και της ανθρωπιστικής βοήθειας, θέτοντας με ευαισθησία και αυτοθυσία την τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου!

 

  * για επιστροφή στην ενότητα "Νέα - Ανακοινώσεις" πατήστε εδώ