03.07.2020

ΤA eBee X & eBee SQ ΣΤΑ ΚΡΟΚΟΧΩΡΑΦΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

Τα eBee X & eBee SQ της senseFly, drones που διατίθενται στην Ελλάδα αποκλειστικά από την GEOSENSE, πέταξαν πάνω από τα κροκοχώραφα της Κοζάνης από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ».

Πρώτη δημοσίευση στο ΣΚΑΙ - δείτε το εδώ 

eBee X & eBee SQ

Την πρώτη πτήση εργασίας πάνω από τα κροκοχώραφα της Κοζάνης πραγματοποίησε το drone τύπου Xbee του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Το μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα πέταξε πάνω από περιοχές με διαφορετικά γεωγραφικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά όπου καλλιεργείται κρόκος και συνέλεξε εικόνες που στη συνέχεια θα αναλυθούν στα εργαστήρια του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Η χρήση του drone και οι πτήσεις πάνω από καλλιέργειες κρόκου Κοζάνης γίνονται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «ΔΙΑΣ», στο οποίο συμμετέχουν από κοινού το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός Κροκοπαραγωγών και η ιδιωτική εταιρεία Μελλοντική ΕΠΕ.

Σύμφωνα με την κ. Μπίμπη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος και συντονίστρια του προγράμματος «ΔΙΑΣ», άμεσος στόχος είναι «να υιοθετηθούν από τους καλλιεργητές τεχνικές Αγροκαλλιέργειας Ακριβείας (Precision Agriculture), μιας και η καλλιέργεια του συγκεκριμένου βολβού απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή».

 Το φωτογραφικό σκανάρισμα των καλλιεργειών με τις θερμικές κάμερες που διαθέτει το σκάφος και η ανάλυσή τους, στη συνέχεια, στα εργαστήρια του τμήματος θα βοηθήσει τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν γρήγορα, απειλές που δέχεται ο βολβός από τρωκτικά αλλά και από ζιζάνια ή μύκητες. Επίσης θα προσφέρει πληροφορίες που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της καλλιέργειας και την αύξηση της απόδοσής της.

Όπως ανέφερε η κ. Μπίμπη, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τις επόμενες ημέρες θα αγοραστεί ένα νέο μη επανδρωμένο σκάφος ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος θα πιστοποιηθούν και δύο χειριστές του. Παράλληλα, μέσω ειδικών αισθητήρων, έγινε δειγματοληψία περιβαλλοντικών μετρήσεων σχετικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία, αλλά και την υγρασία φυλλώματος από τα αντίστοιχα χωράφια που έγινε η αεροφωτογράφηση. Οι πτήσεις αεροφωτογράφησης των συγκεκριμένων αγροτικών εκτάσεων το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν και θα κορυφωθούν την περίοδο της συγκομιδής των λουλουδιών.

Το πρόγραμμα «ΔΙΑΣ», συνολικού προϋπολογισμού 425.250 ευρώ, ξεκίνησε προς το τέλος του 2018 και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ- Δημιουργώ- Καινοτομώ» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)

Δεν θα μπορούσαμε να νιώθουμε μεγαλύτερη χαρά και τιμή, από τον στεκόμαστε πάντα αρωγοί με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας σε κάθε αντίστοιχη προσπάθεια εκπαιδευτικών ιδρυματων της χώρα μας!

 Ευχαριστούμε θερμά!

 
 
 
 
 

 

 * για επιστροφή στην ενότητα "Νέα - Ανακοινώσεις" πατήστε εδώ