11.07.2016

Geosense white paper: Φωτογραμμετρία με Κάμερες Κυλιόμενου Κλείστρου. Προβλήματα, Παραμορφώσεις και Διόρθωση Σφαλμάτων με το Λογισμικό Pix4Dmapper Pro


Περίληψη
Οι κάμερες με κυλιόμενο κλείστρο (rolling  shutter) αποτελούν τον πλέον διαδεδομένο τύπο καμερών σε όλες τις καταναλωτικές συσκευές και όχι μόνο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται οι κάμερες των κινητών τηλεφώνων και tablets, οι φωτογραφικές μηχανές αναψυχής, οι  action  cameras  και φυσικά οι κάμερες όλων των δημοφιλών drones. Το κυλιόμενο κλείστρο εισάγει μια σειρά από παραμορφώσεις στις λήψεις φωτογραφιών και βίντεο. Στη δεύτερη περίπτωση είναι γνωστό το φαινόμενο «jello  effect» όπου κατά τη ροή ενός βίντεο εμφανίζονται κυματισμοί με συγκεκριμένη συχνότητα. Στην πρώτη περίπτωση, (φωτογραφίες) οι παραμορφώσεις εμφανίζονται σε αντικείμενα που κινούνται με μεγάλη ταχύτητα εμπρός από τον φακό  της μηχανής ή όταν φωτογραφίζονται αντικείμενα στατικά ενώ η φωτογραφική μηχανή κινείται με υψηλή ταχύτητα.

Στις λήψεις με σκοπό τη φωτογραμμετρική επεξεργασία, τα αντικείμενα που φωτογραφίζονται είναι στατικά. Αυτό που κινείται είναι η θέση της κάμερας με σκοπό τη λήψη φωτογραφιών από διαφορετικές αποστάσεις και γωνίες. Εάν κατά τη λήψη των φωτογραφιών η κάμερα είναι ακίνητη τότε δεν υπάρχουν παραμορφώσεις. Εάν η κάμερα κινείται, τότε εισάγονται παραμορφώσεις των οποίων η έκταση και η ένταση εξαρτάται από την ταχύτητα κίνησης της κάμερας, την ταχύτητα του κλείστρου και την απόσταση της κάμερας από τα αντικείμενα. Έτσι, κατά την φωτογραμμετρική αποτύπωση με χρήση drones  και σε λήψεις με την κάμερα εν κινήσει, εισάγονται σφάλματα που υποβαθμίζουν σημαντικά τη γεωμετρική ακρίβεια των 3D και 2D μοντέλων.

Η εταιρία Pix4D, κατασκευαστής ενός από τα αξιολογότερα λογισμικά φωτογραμμετρίας παγκοσμίως, ήδη από την έκδοση του λογισμικού  Pix4Dmapper  Pro  ver. 2.1 ενσωματώνει αλγόριθμο διόρθωσης των παραπάνω παραμορφώσεων με αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση της γεωμετρικής ακρίβειας των παραγόμενων μοντέλων. Στις επόμενες σελίδες, θα αναλυθεί τεχνικά η τεχνολογία του κυλιόμενου κλείστρου, θα δοθούν παραδείγματα των παραμορφώσεων και μεθοδολογία αποτροπής και τέλος, θα γίνει σύγκριση της γεωμετρικής παραμόρφωσης που εισάγει μια κινούμενη κάμερα με και χωρίς την εφαρμογή της διόρθωσης που επιφέρει το λογισμικό Pix4Dmapper Pro.

- Για να δείτε το πλήρες κείμενο πατήστε εδώ

- Πληροφορίες για το λογισμικό Pix4D Mapper Pro εδώ

* για επιστροφή στην ενότητα "Νέα - Ανακοινώσεις" πατήστε εδώ